Нови продукти

 • MACHT 25350
  MACHT 25350

  Описание КодMACHT 25350 Наименованиеакумулатор 100 AH - размер:...

  198,00 лв
 • MACHT 25637
  MACHT 25637

  Описание КодMACHT 25637 Наименованиеакумулатор 92 AH - размер:...

  192,00 лв
 • MACHT 25349
  MACHT 25349

  Описание Код MACHT 25349 Наименование акумулатор 80 AH - размер:...

  174,00 лв
 • MACHT 25348
  MACHT 25348

  Описание Код MACHT 25348 Наименование акумулатор 75 AH - размер:...

  146,40 лв

Нашите магазини

Нашите магазини

Повече от 200 000 продукта в нашия онлайн магазин за авточасти

Категории

Да се научим да четем етикета – моторно масло

Разяснения класификацията на API


Експертите от API подготвиха класификация, с помощта на която се разграничават маслата по техните характеристики и експлоатационни свойства. Понеже изискванията през последните години стават все по-високи, класификацията ни дава една добра оценка за смазочните масла.


Моторните масла, спрямо класификацията на API се разпределят на две категории, които от своя страна се разделят на следните класове:


Моторни масла за бензинови двигатели. Означават се със S. Днес, в голяма част от държавите се разрешава употребата на четири класа автомобилно масло:
 • SJ. Този клас се употребява при двигатели, произведени до 2001 година.
 • SL. Подходящи са за преводни средства с бензинови двигатели, произведени до 2004 година. Голяма част от автомобилните производители приемат този клас като минимална норма, необходима за техническото обслужване на превозното средство.
 • SM. Подходящи са за преводни средства с бензинови двигатели, произведени до 2010 година. Характеризират се със завишена ефикасност на работа при ниска температура, стабилност при окисляване и сформиране на утайки. Отличават се с добри експлоатационни свойства през целия период на работа.
 • SN. Този клас е въведен през 2010 година. На този етап тези масла осигуряват най-високата защитеност на двигателя, както и максималната му ефикасност. Допринасят за по-малък разход на горивото. Възпрепятстват ненавременното износване на турбокомпресора. Не пораждат нарушаване на уплътненията и семерингите.
 • C. Употребяват се при дизеловите двигатели на товарните превозни средства. Към този етап класовете за двигателите от различните години на производство са следните: CH, CI, CJ и CK. Числото 4 след указания клас означава, че моторното масло може да се употребява в четиритактови двигатели. Нека да ги разгледаме по-детайлно:
 • CH-4. Този клас е въведен през 1998 година. Подходящ е за двигател, работещ с качествено гориво с относителна съдържимост на сяра под 0.5%.
 • CI-4. Въведени в експлоатация през 2002 година. Те гарантират сигурната защита на двигателя и компонентите на системата, отговаряща за рециркулацията на отработените газове (EGR) от затлачване със сажди и ненавременно износване. Някои моторни масла от този клас могат да бъдат обозначени с CI-4 PLUS.
 • CJ-4. Разграничават се от останалите класове с увеличена температурна устойчивост, издръжливост към окисление, разполагат с по-голям експлоатационен период.
 • CK. Използват се за двигателите, изработени през 2017 година, но биха могли и да влязат в употребата на по-ранните модели.

На пазара се предлагат и универсални моторни масла, използващи се за дизелови бензинови двигатели. Те се отбелязват с двойно означение, например CI-4/E7.


Ето и няколко съвета


Голяма част от производителите предлагат използването на автомобилно масло от най-нов клас. И има защо: по-новите класове са по-икономични, екологични и безопасни. Но за старите модели превозни средства, този съвет не е много препоръчителен: остарялата структура на силовия агрегат не допуска оценяване на предимствата на новия артикул. По-изчерпателна справка за това какво моторно масло е препоръчително за използване за колата ви, ще намерите в упътването на превозното средство.