Категории

Нови продукти

 • Перо на чистачка
  Перо на чистачка

  Тип рамо Права Номер на производителя A428S Със спойлер Да Позиция на...

  50,04 лв
 • ВОДНА ПОМПА
  ВОДНА ПОМПА

  Water pump MERCEDES C (W202), COUPE (C124), E (A124), E (C124), E...

  228,00 лв
 • ВОДНА ПОМПА
  ВОДНА ПОМПА

  MERCEDES-BENZ C-CLASS C-CLASS (W202) COUPE COUPE (C124) E-CLASS E-CLASS...

  228,00 лв
 • ВОДНА ПОМПА
  ВОДНА ПОМПА

  113 012 0042/HD Водна помпа MEYLE Техническо описание Water pump AUDI...

  67,20 лв

Нашите магазини

Нашите магазини

Повече от 200 000 продукта в нашия онлайн магазин за авточасти

Да се научим да четем етикета – моторно масло

Да се научим да четем етикета – моторно масло

Разяснения за етикета SAE


Едно от най-важните качества на моторното масло е вискозитета му и неговата промяна при температурните разлики. От него зависи дали продукта е подходящ за автомобила през сезоните от годината.
Съобразно класифицирането на SAE (Society of Automobile Engineers) автомобилните масла се подразделят на следните групи:


Зимно масло - Подходящо е за студените месеци, но не и за топлите. Обозначават се с буквата W, която показва, че продукта е годен за зимата. Числото пред W винаги е кратно на 5 и посочва минималната температура, при която автомобилното масло ефективно защитава двигателя от износването му при студено стартиране. За стартова величина се приема - 35°С, съответстваща на класа 0. За клас 1 при които продукта е обозначен с 5W отговарят следните характеристики: повишаване на температурата с 5°С, съответно -30 °С и запазване на експлоатационните свойства. За следващия клас продукта е обозначен с 10W при температура -25 °С и пр.


Лятно масло - Осигурява смазването на елементите и тяхната защита през горещите месеци. При маркирането му също се поставят числа: 20, 30, 40, 50 и 60. Мнозина смятат, че те бележат максималната температура на околната среда, но това не е така. С тях се обозначава кинематичния вискозитет при 100°С.


Всесезонно масло – Подходящо за използване през цялата година. На етикета се отбелязва възможността им употреба през зимата, минималната допустима температура и вискозитета при максимално нагряване: 5W-30, 10W-60 и т.н. На този етап тези автомобилни масла са най-разпространени.


Ето и няколко съвета


След като разгледахме етикецията по SAE може да заключим, че най-изгодния вариант е употребата на всесезонно масло, тъй като не се налага замяната му през годината. Ако шофирате предимно в градски условия и ви се налага често да спирате, ако паркирате в неотопляем гараж или навън, където района се характеризира с по-мразовита зима, то вашия най-добър избор на масло е това с означение 0W или 5W. Ако вашия двигател е износен и вече са увеличени луфтовете между триещите двойки, най-добре заложете на масло с по-висок вискозитет.
Желателно е използването на автомобилно масло от най-нов клас, понеже то е произведено по усъвършенствани и екологични технологии, което предоставя по-голяма икономичност и сигурност.