Нови продукти

Промоции

Нашите магазини

Нашите магазини

Повече от 200 000 продукта в нашия онлайн магазин за авточасти

Пълно ръководство за подбор на маслен филтър

Пълно ръководство за подбор на маслен филтър

От високото качество на масления филтър зависят надеждността и живота на двигателя. За да подберете висококачествен филтър е препоръчително да сте наясно с неговите функционалности и особености. Именно поради тази причина ще посочим какви са основните правила при подбора на масления филтър и на какво да обърнете повече внимание.


Функции на маслен филтър

Основната роля на масления филтър е да пречиства моторното масло. Взети заедно те извършват долу изброените функции:

 • извличане на топлина от елементите на двигателя, които се нагорещяват, заради триене;
 • почистване на повърхнините на двигателя от прах, сажди и метални частици, появяващи се в момента на работа;
 • изграждане на маслен слой, който възпрепятства триенето на контактните повърхности;
 • намаляване на шума от работещия двигател.

Типове маслени филтри

 • пълнопоточни – тези филтри пропускат целия поток масло, достигащ от двигателя. Съществен елемент на този филтър е байпасовия клапан, който следи налягането в смазочната система на двигателя. Ако равнището на налягане превиши позволените стойности (примерно, ако филтърният компонент е запушен), клапана ще отвори приема на мръсно масло до блоковете на двигателя. Функционирането на клапана предотвратява повреда на уплътненията на системата за смазване и защитава двигателя от аварии, предизвикани от попадане на смазочна течност върху повърхнините на елементите му.
 • Частичнопоточни. Подсигурява по-добра преработка на маслената филтрация. При този вид филтри смазочната система на двигателя е съставена от два кръга. В единият от тях, мръсното масло свободно се разпространява всред елементите на двигателя, а в другия малък обем масло се филтрира периодично. След изпълняване на кръговете филтъра пречиства циркулиращото масло в системата. Нужно е повече време, за да се почисти маслото от примеси. Употребата на частичнопоточен филтър спомага за запазване дадени нива на налягане в системата, даже ако филтъра е запушен или байпасовият клапан е в неизправност.
 • комбинирани системи – при тях се употребяват и двата вида филтри, като също можете да избирате такъв с неразглобяем или разглобяем корпус. Разглобяемите са по-икономични за поддръжка, това е така, защото имате възможност да замените само филтърният компонент.

Конструкция на маслен филтър

Комплектът включва метален корпус, в който са разположени двата клапана и филтърния компонент. Противодренажният клапан възпрепятства повторното връщане на масло при нефункциониращ двигател. Подсигуряването на безпрепятствено навлизане на масло към двигателя в става с помощта на байпасната клапа. Тя спомага и когато филтъра е запушен, вискозитета на маслото се е повишил или противодренажния клапан е заседнал. Филтрационният компонент е изработен от специална хартия.
Специфичност при употребата на маслен филтър
Масленият филтър се употребява в доста тежка обстановка. Непрекъснато е подложен на изменения в температурата, предизвикани от дейността на двигателя; химически вещества, получени от топлите температури на маслото. Хартията, от която е изработен филтърния компонент е необходимо да бъде устойчива на термално и химическо действие и да подсигурява стабилното протичане на филтрацията на маслата с различен вискозитет. При достигане на 7 000 - 10 000 км пробег на автомобила се препоръчва замяна на маслените филтри. Не подценявайте тези съвети: употребата на филтри, които са превишили експлоатационния си живот, както и купуване на нискокачествени консумативи би могла да води само до неизправност на двигателя.


Как да подберем първокласен маслен филтър

 1. Имайте предвид каква е ефективността на пречистване на филтриращата хартия: необходимо е да съвпада с техническите характеристики на превозното ви средство. В двигателите на леките автомобили филтъра е желателно да подсигурява маслена филтрация от 5 микронови частици. Идеално пречистено моторно масло удължава висококачествения експлоатационен живот на двигателя и компонентите му. Но имайте в предвид, че колкото е по-високо е нивото на пречистване, толкова по-нисък ще бъде пропускателния капацитет на дадения филтър.
 2. Извършвайте периодичен преглед на корпуса на филтъра. Клапаните и уплътненията трябва да гарантират достатъчно за непромокаемостта му.
 3. Направете добро проучване относно информацията, дадена от производителя. По принцип фирмите, които изработват първокачествени филтри винаги означават корпоративни подробности на опаковката, в това число произход и телефонен номер за консултации с клиенти.
 4. При вземане на филтър от интернет, купувайте само от достоверни онлайн магазини. Поначало, те предоставят експертно съдействие и гаранция за качеството.

Защо не трябва да пестите за сметка на качеството на консумативите?

 1. По-плътната хартия се употребява само при филтри с ниско качество, а експлоатационната и фаза е значително по-кратък.
 2. Байпасният клапан на филтрите с ниско качество се разтваря при ниско налягане и мръсното масло навлиза обратно в двигателя.
 3. В случай, че противодренажния клапан не е достатъчно стегнат, маслото се изтича в картера. При запалване на двигателя сигналната лампа за ниско налягане на маслото светва на таблото.
 4. Частици от нискокачествен филтриращ компонент биха могли да предизвикат запушване на маслените канали на двигателя.

Извод


Не прибързвайте с избора на маслен филтър. Преди да купите консуматива трябва да се запознаете с техническите особености на вашия автомобил. Това изискване важи дори когато филтъра е с най-високо качество, това не го прави застрахован от преждевременно износване.